Οι στόχοι της νέας χρονιάς

missionΗ νέα χρονιά είναι συνήθως η καλύτερη αφορμή για να θέσουμε νέους στόχους και να γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας. Οι πιο κοινοί στόχοι που θέτουμε στην αρχή κάθε χρονιάς είναι να αδυνατίσουμε, να ξεκινήσουμε γυμναστική, να κόψουμε το τσιγάρο και να ρυθμίσουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Συνήθως μετά απο 2-3 ή 6 μήνες έχουμε ξεχάσει τους στόχους που έχουμε ορίσει και ίσως να έχουμε απογοητευτεί που για αλλη μια χρονιά δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας.

Γιατί όμως αποτυγχάνουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας;

Τις περισσότερες φορές θέτουμε τους στόχους λάθος. Συνήθως βάζουμε στο μυαλό μας το ιδανικό αποτέλεσμα το οποίο το θέλουμε εδώ και τώρα και το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό ή είναι πάνω απο τις δυνατότητές μας.  Συγχρόνως βάζουμε πολλά “πρέπει” και “απαγορεύεται” στον εαυτό μας και πιεζόμαστε ψυχολογικά με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες. Επίσης πιστεύουμε ότι για μια περίοδο θα αλλάξουμε συμπεριφορά και θα πιεστούμε λίγο περισσότερο και έπειτα θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Για να επιτύχουμε την ολοκλήρωση των στόχων μας αρχικά θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας ο στόχος “όνειρο” δηλαδή το ιδανικό αποτέλεσμα, όμως το στόχο αυτό θα πρέπει να τον χωρίσουμε σε επιμέρους κομμάτια. Δηλαδή βραχυπρόθεσμους στόχους μικρότερης διάρκειας. Αν δεν κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν και μας ικανοποιούν δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές. Άρα λειτουργούμε με το θέλω και όχι με το πρέπει. Για παράδειγμα θέλω να φάω ένα υγιεινό γεύμα και όχι πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου.

Οταν θέλουμε να αλλάξουμε μια συμπεριφορά θα πρέπει η επιβράβευση που δίνουμε στον εαυτό μας να είναι πιο δυνατή απο την πίεση που του ασκούμε. Για παράδειγμα κάθε φορά που κάνουμε γυμναστική πρέπει να αισθανόμαστε τα οφέλη και τις θετικές αλλαγές στο σώμα μας, όπως και να λαμβάνουμε ικανοποίηση απο τη προσπάθεια μας. Αν αντίθετα μετά τη γυμναστική εστιαζόμαστε στην κούραση, στις θερμίδες που καταναλώσαμε ή στο θαύμα που περιμένουμε να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε δεν έχουμε πολλές ελπίδες να γυμναζόμαστε για μεγάλο διάστημα.

Για να καθορίσουμε σωστά τους στόχους μας ας προσέξουμε τα παρακάτω:

  1. θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους
  2. θέτουμε συγκεκριμένους στόχους
  3. χωρίζουμε τους στόχους μας σε μικρότερα βήματα
  4. βρίσκουμε παρέα για να τους πραγματοποιήσουμε μαζί
  5. επιβραβεύουμε τον εαυτό μας γιορτάζοντας την επίτευξη των επιμέρους στόχων
  6. γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε μόνιμα τη συμπεριφορά μας
  7. γνωρίζουμε τον εαυτό μας και καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει κάθε στιγμή
Advertisement

One response to “Οι στόχοι της νέας χρονιάς

  1. Αντί να βάζουμε, λοιπόν, όρια στον εαυτό μας και τους άλλους, είναι προτιμότερο να βάζουμε «στόχους σε βηματισμό», δηλαδή έναν κάθε φορά. One thing at a time.
    🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s