ΝΟΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

 

“Στην προπόνηση ο καθένας εστιάζεται 90% στην φυσική προσπάθεια και 10% στην πνευματική, όμως στους αγώνες η προσπάθεια  είναι 90% πνευματική γιατί είναι πολύ λίγα φυσιολογικά χαρακτηριστικά  που διαχωρίζουν  τους πρωταθλητές από τους αθλητές”

                                                                                  Elka Graham

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την νοερή απεικόνιση σχεδόν καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η νοερή απεικόνιση, είναι η φανταστική αναπαράσταση μιας κινητικής διαδικασίας ή  μιας κατάστασης.  Νευρομυϊκές θεωρίες υποστηρίζουν ότι με το να φαντάζεσαι ότι πραγματοποιείται μία κίνηση, ενεργοποιούνται τα νεύρα και οι μύες όπως όταν εκτελείται πραγματικά η κίνηση αυτή. Οι πληροφορίες που εισέρχονται από το περιβάλλον στον εγκέφαλο, αναλύονται  από τα αισθητικά συστήματα και μεταφέρονται από συγκεκριμένες οδούς και περιοχές του εγκεφάλου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις κινητικές ενέργειες, οι  οποίες συσχετίζονται με ένα χαρακτηριστικό τύπο νευρικής δραστηριότητας σε ένα συγκεκριμένο σύνολο διασυνδεόμενων κυττάρων. Η νοερή απεικόνιση είναι μια καθαρά πνευματική διαδικασία, που περιλαμβάνει μία ή όλες τις αισθήσεις και αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των ουδών αυτών χωρίς την ύπαρξη κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος. Πέρα από την καθαρά σωματική προετοιμασία και φυσική κατάσταση σε όλα τα αθλήματα και ένα παραπάνω στα ομαδικά αθλήματα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των μηχανισμών νευρομυϊκής συναρμογής.

Όπως προπονούμε καθημερινά το σώμα μας, έτσι με την νοερή απεικόνιση, προπονούμε και τις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου μας, όπως και τους κινητικούς μηχανισμούς του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιώντας την νοερή απεικόνιση  μπορούμε να πάρουμε περισσότερα από την προπόνηση και να εξαλείψουμε τις αδυναμίες μας. Ο συνδυασμός της προπόνησης με την νοερή απεικόνιση φέρνει πιο γρήγορα αλλά και καλύτερα αποτελέσματα.  Επίσης η νοερή απεικόνιση, μπορεί να συντελέσει στην διαχείριση των ψυχολογικών ικανοτήτων του αθλητή όπως το άγχος και την προσοχή κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Υπάρχουν δύο είδη νοερής απεικόνισης, η εσωτερική και η εξωτερική. Στην εσωτερική ο αθλητής φαντάζεται ότι ζει το γεγονός που φαντάζεται ενώ στην εξωτερική είναι σαν να παρακολουθεί τον εαυτό του να εκτελεί τις ασκήσεις απ’ έξω δηλαδή σαν να τον βλέπει σε βίντεο. Σύμφωνα με τις έρευνες η εσωτερική νοερή απεικόνιση είναι πιο αποτελεσματική.

Παράδειγμα: Νοερή απεικόνιση γίνεται και στην καθημερινή ζωή από τον καθένα όταν σχεδιάζει τι θα κάνει ή όταν βγάζει ένα πρόγραμμα και φαντάζεται όλες τις κινήσεις που θα κάνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..
product_thumbnail
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s