ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΧΑΛΆΡΩΣΗΣ

Ο έλεγχος του στρες  είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος θα χρησιμοποιήσει τεχνικές χαλάρωσης στον αθλητισμό. Πέρα από την επίτευξη της ηρεμίας πριν τον αγώνα, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την χαλάρωση μετά από την ένταση ενός αγώνα ή και της προπόνησης.

Είναι πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιούνται τεχνικές χαλάρωσης μεταξύ των παιχνιδιών σε ένα τουρνουά με συνεχόμενα παιχνίδια, έτσι ώστε οι αθλητές να ηρεμούν από την πίεση του ενός αγώνα και να περνούν στην ψυχολογική και σωματική προετοιμασία για τον επόμενο. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα διαλείμματα των αγώνων ή και όταν κάποιος παίχτης βγει αλλαγή για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι πολύ βοηθητικές-απαραίτητες θα λέγαμε-  στην προετοιμασία του αθλητή  για την εξάσκηση νοερής απεικόνισης. Ακόμη  μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από τον ύπνο αν οι αθλητές  έχουν αϋπνίες και υπερένταση.

Καλό είναι οι αθλητές να διδαχτούν πολλές και διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν πια τους ταιριάζει καλύτερα, ποια είναι πιο αποτελεσματική και ίσως να χρησιμοποιούν διαφορετική  για κάθε περίσταση.

Πέρα από τους ίδιους τους αθλητές οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους προπονητές ή από τους συνοδούς στα παιχνίδια. Έτσι και θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις αποφάσεις τους  αλλά θα μεταδίδουν και ένα αίσθημα ηρεμίας προς τους παίχτες.  Είναι φανερό,   ότι ένας αγχωμένος προπονητής μειώνει το αίσθημα σιγουριάς της ομάδας και τους μεταδίδει το άγχος του.

Η εκμάθηση των τεχνικών χαλάρωσης χρειάζεται αρκετό χρόνο και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση.  Για αυτούς τους λόγους ο αθλητής πρέπει να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μην είναι ανυπόμονος και να έχει την υπομονή να εξασκηθεί σταδιακά. Για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση οι αθλητές κατά τις πρώτες εφαρμογές της χαλάρωσης να αποκοιμηθούν, πρέπει να το γνωρίζουν και να προσπαθήσουν να το αποφύγουν μετά από λίγη εξάσκηση.

Αρχικά οι ασκήσεις χαλάρωσης πρέπει να γίνονται σε κάποιο ήσυχο μέρος και με μία πολύ άνετη στάση μέχρι να γίνει η εκμάθησή τους. Μετά μπορούμε  προοδευτικά να τις εφαρμόζουμε με διαφορετικές στάσεις (πχ καθιστοί σε καρέκλα ή όρθιοι) και σε σημεία όχι τόσο ήσυχα όπως είναι το κολυμβητήριο πριν από τον αγώνα.  Επίσης αποκτάται ιδιαίτερη εμπειρία και άνεση όταν ο αθλητής εξασκεί τις τεχνικές αυτές σε χώρους με πολύ θόρυβο. Έτσι θεωρείται έτοιμος για την εφαρμογή τους σε οποιαδήποτε στιγμή όπως κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι που θα υπάρχει αρκετή φασαρία από τους φίλαθλους.

Τέλος όταν ο αθλητής θα έχει αποκτήσει εμπειρία,  είναι δυνατόν να εντοπίζει τα σημάδια του άγχους  και να τα αντιμετωπίζει αμέσως Εφαρμόζοντας γρήγορες τεχνικές που έχει ανακαλύψει ότι είναι πιο αποτελεσματικές για αυτόν.

“Το νερό είναι φίλος σου… δεν χρειάζεται να παλεύεις με το νερό, απλώς μοιράσου το ίδιο πνεύμα και θα σε βοηθήσει να κινηθείς σε αυτό”

Alexandr Popov

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..
product_thumbnail

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s