Τα ψυχολογικά προβλήματα επιδεινώνονται μετά την πλαστική

Η έρευνα των Νορβηγών von Soest και συνεργατών, εξέτασε 2.890 συμμετέχοντες απο τους οποίους το 4.9 των γυναικών και το 2.2 των αντρών πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία πλαστική επέμβαση. Φάνηκε ότι οι γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, αυτοκαταστροφικές τάσεις, διαταραχές διατροφής και χρήση ουσιών, είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε κοσμητική  πλαστική χειρουργική, ενώ οι κοινωνικο-δημογραφικοί παράγοντες δεν σχετίζονται με την τελική τους απόφαση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά την χειρουργική επέμβαση δεν ενισχύθηκε η γενική ικανοποίηση για την εμφάνιση. Συμπερασματικά, προσοχή πρέπει να δίνεται ώστε η πλαστική χειρουργική να μη χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ψυχικής υγείας. Δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση και πολλές φορές θα πρέπει να προηγηθεί ψυχοθεραπεία πριν ληφθεί αυτή η απόφαση.

πηγή:

von Soest, T., Kvalem, I., and Wichstrøm, L. (2012). Predictors of cosmetic surgery and its effects on psychological factors and mental health: a population-based follow-up study among Norwegian females. Psychological Medicine, 42 (03), 617-626

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s