Ψυχολογικά χαρακτηριστικά των πρωταθλητών

Οι ψυχολογικές δεξιότητες των αθλητών μπορούν να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν. Προβλήματα απόδοσης μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, αρνητικές σκέψεις, ελλειπή κίνητρα και εξουθένωση. Ο αθλητικός ψυχολόγία πρέπει πάντα να “δουλεύεται” σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο και με τους προπονητές.

Τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων αθλητών

  1. Αντοχή στην πίεση, στις αντιξοότητες και στον πόνο, πειθαρχία

  2. Αντιμετωπίζουν και ανέχονται την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό

  3. Έχουν συνεχή επιθυμία για βελτίωση, υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

  4. Έχου υψηλή προσαρμοστικότητα, ξεπερνούν τα εμπόδια

  5. Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες

  6. Θετικές στάσεις, αισιοδοξία

  7. Υψυλός συναισθηματικός έλεγχος, υψηλή EQ

  8. Υψηλά εσωτερικά κίνητρα, δέσμευση, επιμονή

Όλοι οι αθλητές ξεκινούν απο παιδιά να αναπτύσσουν τις ψυχολογικές τους δεξιότητες. Με την αθλητική ψυχολογία η ανάπτυξη των ψυχολογικών δεξιοτήτων επιτυγχάνεται γρηγορότερα. Τα στάδια της βελτίωσης είναι τα εξής:

  1. Ο σωστός καθορισμός στόχων μας οδηγεί βήμα-βήμα στην επίτευξη του τελικού στόχου. Οι στόχοι πρέπει να υπάχουν σε κάθε προπόνηση ώστε να εστιαζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα στοιχεία που θέλουμε να βελτιώσουμε.

  2. Αυτο-αποτελεσματικότητα, αυτο-διδασκαλία, ο κάθε αθλητής προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται απο μόνος του, δεν περιμένει μόνο τις κατευθύνσεις του προπονητή.

  3. Αυτοκριτική, Αυτοαξιολόγηση, μετά απο κάθε παιχνίδι και προπόνηση εντοπίζουμε τα σημεία που πάνε καλά και τα σημεία που θέλουν παρέμβαση, είτε αυτά είναι σωματικά είτε ψυχολογικά

  4. Επιβραβεύουμε πάντα τον ευατό μας για την προσπάθεια του. Παίρνουμε στήριξη απο το περιβάλλον μας- γονείς, οικογένεια, φίλοι, προπονητές και συναθλητές.
Λίνα Ψούνη

Αθλητική Ψυχολόγος, MSc, PhD

http://www.psychinfo.gr

mail. psouni@gmail.com

Χανιά Κρήτη

Σχολιάστε