Οι σκεψεις στο αδυνατισμα

Νέα εικόνα (23)

Οι  σκέψεις είναι αλληλοεξαρτώμενες με τα συναισθήματα αλλά και με την κατάσταση του σώματός μας.  Μια σκέψη μπορεί να προκαλέσει κάποια συναισθήματα, όπως και το αντίστροφο. Τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν σκέψεις. Αν αυτό επαναληφθεί πολλές φορές τότε οι σκέψεις «ξεπηδούν» χωρίς να τις ελέγχουμε.  Αρκεί να έχουμε ένα ερέθισμα το οποίο θα προκαλέσει το συναίσθημα, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει κάποιες σκέψεις. Και σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος όσο επαναλαμβάνεται γίνεται εντονότερος.  [private]

Για παράδειγμα το άγχος. Το άγχος ουσιαστικά είναι φόβος για το άγνωστο. Το άγχος συνήθως θα προκαλέσει σκέψεις καταστροφής. Οι σκέψεις καταστροφής  με τη σειρά τους θα αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους, τα οποία θα προκαλέσουν και σωματικά συμπτώματα όπως τρέμουλο και ταχυκαρδία. Ένα ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει άγχος είναι η δίαιτα. Άρα έχουμε σχεδόν βέβαιη αποτυχία.

Αντίστοιχα τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν σκέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους να προκαλέσουν κάποιο συναίσθημα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στις κρίσεις πανικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως έχουμε ένα σωματικό σύμπτωμα, όπως είναι η ταχυκαρδία, η ζάλη, το τρέμουλο κτλ. Το σύμπτωμα ξεκινάει τα σενάρια καταστροφής και κινδύνου της υγείας. Τα σενάρια αυτά θα προκαλέσουν έντονα συμπτώματα άγχους τα οποία θα αυξήσουν τα σωματικά συμπτώματα. Και σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος.

Εγκέφαλος

Ουσιαστικά οι σκέψεις δεν είναι τίποτε άλλο από ηλεκτρικά και χημικά σήματα τα οποία κάνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, όπως είδαμε και με τη βοήθεια των νευροδιαβιβαστών. Οι δομές του εγκεφάλου προκαλούν κάποια ερεθίσματα, οι βιοχημικοί παράγοντες ενεργοποιούν αυτά τα ερεθίσματα. Οι καθημερινές συμπεριφορές και οι σκέψεις αλλάζουν τις δομές και τη λειτουργία των βιοχημικών παραγόντων του εγκεφάλου.

Οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου λέγονται συνάψεις. Οι συνδέσεις αυτές αλλάζουν συνεχώς. Έχει βρεθεί ότι το 70% των συνάψεων στον εγκέφαλο αλλάζουν κάθε μέρα. Έχουμε 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό μας από τους οποίους ο κάθε ένας πραγματοποιεί  10.000 νέες συνδέσεις το δευτερόλεπτο. Χάνουμε περίπου 1.000 νευρώνες κάθε μέρα, των οποίων όμως η απώλεια αντισταθμίζεται με την ενεργοποίηση των υπόλοιπων και την αύξηση των συνάψεων. Η ιδιότητα αυτή του εγκεφάλου λέγεται πλαστικότητα.

Συνειδητοποιούμε ότι το να αλλάξουμε τη σκέψη μας είναι εφικτό από την πλευρά της φυσιολογίας. Άρα αρκεί να υπάρχει η θέληση να το κάνουμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

……………………………….

Περισσότερα για την ψυχολογία αδυνατίσματος:

Εικόνα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Σχολιάστε