Καταναγκασμοί- Ψυχαναγκασμοί- Ιδεοληψίες

Ιδεοληψίες είναι οι επαναλαμβανόμενες, επίμονες και βασανιστικές σκέψεις τις οποίες τις αισθανόμαστε σαν παρείσακτες και νοιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Οι σκέψεις αυτές συνήθως δεν μπορούν να ελεγχθούν και προκαλούν έντονο άγχος.  Το περιεχόμενο τους έχει να κάνει με τους φόβους και την ζωή του κάθε ένα και οι σκέψεις αυτές δεν είναι απλά   άγχη και ανησυχίες αλλά κάτι υπερβολικό.

Οι καταναγκασμοί (συμπεριφορές) -ψυχαναγκασμοί (σκέψεις) είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοερές πράξεις, τις οποίες αισθανόμαστε ότι πρέπει υποχρεωτικά να εκτελέσουμε, διαφορετικά η ζωή μας δεν θα εξελιχθεί φυσιολογικά. Οι συμπεριφορές αυτές συχνά είναι σχετικές με την καθαριότητα- σωματική ή μη, με την τακτοποίηση, με τον συχνό έλεγχο ασφάλειας στο σπίτι κτλ. Οι νοερές πράξεις μπορεί να είναι προσευχές, μετρήσεις, αριθμοί, τραγούδια, επαναλήψεις λέξεων κτλ.

Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο αναγνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες ή οι καταναγκασμοί είναι υπερβολικοί και παράλογοι. Για να διαγνωστεί διαταραχή οι σκέψεις αυτές θα πρέπει να απασχολούν το άτομο περισσότερο από μια ώρα την ημέρα και να παρεμποδίζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Advertisement

One response to “Καταναγκασμοί- Ψυχαναγκασμοί- Ιδεοληψίες

  1. to na exei kaneis sto mualo tou sunexws ena sygkekrimeno proswpo (pou exei pethanei) tha mporouse na apotelesei psyxanagkasmo??

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s