Καθορισμός στόχων

Όταν θέτουμε ένα στόχο ξέρουμε τι επιδιώκουμε να πετύχουμε. Οι θεωρίες των στόχων μας βοηθούν να ορίσουμε σωστά τους στόχους μας.Στον αθλητισμό οι στόχοιμας βοηθούν

· να συγκεντρωθούμε περισσότερο

· να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε

· να οργανώσουμε την προπόνηση μας

· να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας

· να μειώσουμε το άγχος

· να αυξήσουμε τα κίνητρα για περισσότερη δουλειά

πως πετυχαίνουμε τα παραπάνω;

· Προσδιορίζουμε σωστά τους στόχους μας Οι στόχοι πρέπει να αναφέρονται στην απόδοση και όχι στο αποτέλεσμα. Όταν λέμε απόδοση εννοούμε την τεχνική, την φυσική κατάσταση τη δύναμη την αντοχή και τον προσδιορισμό όποιας άλλης δεξιότητας χρησιμοποιείται σε κάθε άθλημα. Ο στόχος αποτελέσματος είναι ο στόχος που προσδιορίζει για παράδειγμα τη θέση που θα πάρουμε σε ένα αγώνα. Άρα ο αθλητής ως στόχο πρέπει να ορίζει τα βήματα για το πώς θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι το αποτέλεσμα αυτό κάθε αυτό.

· Ορίζουμε στόχους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ορίσουμε τους στόχους μας βήμα-βήμα. Έτσι ξέρουμε τι θα κάνουμε σε κάθε προπόνηση κάθε εβδομάδα κάθε μήνα κτλ. Για να φτάσουμε στο μακροπρόθεσμο στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε κάθε στιγμή τι δουλεύουμε στην προπόνηση και έτσι συγκεντρωνόμαστε περισσότερο και συνθέτουμε αποτελεσματικότερα το τελικό αποτέλεσμα.

· Παρακολουθούμε την επίτευξη των στόχων μας και τους αναπροσδιορίζουμε εάν το κρίνουμε απαραίτητο. Το να θέτουμε απλά στόχους χωρίς να παρακολουθούμε την εξέλιξή μας είναι η μισή δουλειά. Με την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση μας.

· Θέτουμε στόχους οι οποίοι είναι δύσκολοι αλλά εφικτοί. Έτσι η πραγματοποίηση τους μας κινεί το ενδιαφέρον και παράλληλα ξέρουμε ότι μπορούμε να τους πετύχουμε.

· Οι στόχοι μας πρέπει να είναι μετρήσιμοι και όχι γενικοί. Δηλαδή πρέπει να ορίζουμε συγκεκριμένους χρόνους, επαναλήψεις, μέτρα, ποσοστά κτλ. Ανάλογα με το άθλημα. Έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα την επίτευξή τους και συγχρόνως ξέρουμε ακριβώς τι μας ζητάνε. \

· Στα ομαδικά αθλήματα θέτουμε συγχρόνως ατομικούς στόχους με τους ομαδικούς. Έτσι ο κάθε παίκτης ορίζει τους δικούς του στόχους ανάλογα με τη θέση που παίζει. Οι επιμέρους ατομικοί στόχοι συνθέτουν τους ομαδικούς.

· Δεσμευόμαστε τους στόχους μας. Η καταγραφή των στόχων και η ανάρτησή τους σε κάποιο εμφανές σημείο είναι ένας καλός τρόπος για να δεσμευτούν οι αθλητές στην επίτευξη των στόχων τους.

Λίνα Ψούνη

Αθλητική Ψυχολόγος, MSc, PhD

http://www.psychinfo.gr

mail. psouni@gmail.com

Χανιά Κρήτη

2 responses to “Καθορισμός στόχων

  1. Γεια σας θα ηθελα κι εγω να αναφερω το προβλημα μου.πριν 8 mines efera ston kosmo to trito mou paidi.ola kυλousan teleia mexri thn stigmi neta apo 4 μηνες κατι αλλαξε μεσα μου.εδω και 6 μηνες υποφερω απο τις σκεψεις πιυ κανω.να σας ενημερωσω οτι δεν εχω κανεναν να με κρατησει τα παιδια και ειμαι ολη μερα μεσα.στην αρχη αρχισαν οι φοβιες μετα οι κρισεις πανικου και τωρα νιωθω ατονια ακεφια δεν εχω ορεξη για τπτ δεν θελω να βλεπω παλιες φωτο.κοιταω τα παιδια μου και νομιζω δεν τα θελω τον αντρα μου τους γονεις μου τα παντα.δεν με γεμιζει τπτ χαρα μπιρειτε να μου πειτε τι να κανω;θελω την βοηθεια κσποιου.ευχαριστω

Σχολιάστε