Νοερή Εξάσκηση

H νοερή εξάσκηση είναι η φανταστική επανάληψη μιας φυσικής δεξιότητας, χωρίς όμως την εκτέλεση των φυσικών κινήσεων. Πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νοερή εξάσκηση χρησιμοποιεί νευρογνωστικούς μηχανισμούς κατά την προετοιμασία και εκτέλεσης κίνησης. Οι επιδράσεις της νοερής εξάσκησης στον αθλητισμό ως προς την μεγιστοποίηση της επίδοσης, έχουν μελετηθεί εκτενώς στην ψυχολογία.

Υπάρχουν 2 είδη νοερής εξάσκησης. Η εξωτερική, στην οποία ο αθλητής φαντάζεται ότι παρακολουθεί εξωτερικά την εκτέλεση των κινήσεων και η εσωτερική στην οποία ο αθλητής φαντάζεται ότι πραγματοποιεί τις κινήσεις. Έχει βρεθεί ότι ανάλογα με τον τύπο της νοερής εξάσκησης διαφέρει η ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Επειδή η νοερή απεικόνιση χρησιμοποιεί τους ίδιους νευρικούς μηχανισμούς με τις πραγματικές κινήσεις, φαίνεται λογικό ότι οι κεντρικές αλλαγές που παράγονται κατά την νοερή απεικόνιση επιδρούν στην κινητική δραστηριότητα.

Η χρήση νοερής εξάσκησης είναι αποτελεσματική στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών. Η νοερή εξάσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση, την εξάσκηση και τελειοποίηση μιας κινητικής ικανότητας. Επίσης η νοερή εξάσκηση είναι αποτελεσματική, στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, στη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης, στην παρακίνηση των αθλητών και στον έλεγχο του στρες. Έχει βρεθεί ότι οι ελίτ αθλητές χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τεχνικές νοερής εξάσκησης από τους αθλητές χαμηλότερου επιπέδου. Η νοερή εξάσκηση που χρησιμοποιούν οι ελίτ αθλητές έχει βρεθεί ότι είναι πολύ πιο ζωντανή από τη νοερή εξάσκηση που χρησιμοποιείται από τους απλούς αθλητές.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η νοερή εξάσκηση μπορεί να επιφέρει φυσιολογικές αλλαγές που βελτιώνονται με την κινητική προπόνηση, όπως η μυϊκή δύναμη και η ταχύτητα. Σε γενικές γραμμές η νοερή εξάσκηση είναι πιο αποτελεσματική από την πλήρη ακινησία, βέβαια δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η φυσική εξάσκηση. Βασιζόμενοι στις φυσιολογικές επιδράσεις της νοερής εξάσκησης πολλοί ερευνητές προτείνουν την εφαρμογή στην αποκατάσταση τραυματισμών και σε νευρολογικές παθήσεις. Προτείνεται η νοερή εξάσκηση να χρησιμοποιείται παράλληλα με την φυσική εξάσκηση του αθλήματος.

Λίνα Ψούνη

Αθλητική Ψυχολόγος, MSc, PhD

http://www.psychinfo.gr

mail. psouni@gmail.com

Χανιά Κρήτη
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s