Ψυχολογία της εμφάνισης και του στυλ

afroditis-artΗ εικόνα του σώματός μας είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Σίγουρα ο τρόπος που
ντυνόμαστε και το στυλ μας αντανακλά στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Υπάρχει συνεχής αμφίδρομη αλληλεπίδραση της εξωτερικής μας εικόνας με την  ψυχολογία μας αλλά και το αντίθετο.

Η σύγχυση μεταξύ της εξωτερικής μας εικόνας και του εσωτερικού μας κόσμου προέρχεται συνήθως από ψυχολογικά προβλήματα. Άτομα με ψυχικές διαταραχές μπορεί να αμελούν εντελώς την εξωτερική τους εμφάνιση. Άτομα με διαταραχές της εικόνας του σώματος δεν ικανοποιούνται ποτέ από την εμφάνισή τους και συνοδεύονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη πλευρά η υπερβολική ενασχόληση με την εξωτερική μας εικόνα και το ντύσιμο, δείχνει στοιχεία καταναγκασμού. Τα άτομα που ασχολούνται υπερβολικά με την εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω ίσως αναζητούν τρόπους να καλύψουν κενά της προσωπικότητάς τους. Όταν δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο να τραβάει κάποιος τα βλέμματα με το στυλ του τότε το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί να καλύψει με αυτό τον τρόπο τις ανασφάλειες του. Άρα και για την εμφάνιση ισχύει το ρητό “παν μέτρον άριστον”. Το προσωπικό στυλ εφόσον ταιριάζει με το τρόπο ζωής μας και το χαρακτήρα μας, υποδεικνύει μια μορφή ισορροπίας του ατόμου.

Το στυλ μας αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή μας και ακολουθεί τις φάσεις που περνάμε στη ζωή μας. Αν το παρατηρήσουμε θα καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τα ρούχα εκφράζουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε, εκφράζουν την διάθεση που έχουμε όταν ντυνόμαστε, το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την μέρα μας, αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Μπορούν να εκφράσουν τις προσδοκίες μας αλλά και τους καθημερινούς μας στόχους. Παρατηρώντας τους ανθρώπους βάσει του  στυλ τους, μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για την προσωπικότητά τους, αλλά και  για τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί. Σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε τη κάθε σχέση που βλέπουμε χωρίς να ακούσουμε καμία λέξη.

Συνειδητά αλλά και ασυνείδητα λαμβάνουμε κριτική για την εξωτερική μας εικόνα. Ένα ικανοποιητικό στυλ, δρα πολύ βαθύτερα από όσο φανταζόμαστε. Η τυφλή υποταγή στη μόδα δεν θα μας προσφέρει τίποτα περισσότερο από περιττά έξοδα και επιφανειακή κάλυψη της εικόνας του σώματός μας. Είναι σαν να μην έχουμε λόγο και γνώμη, σαν να μας χειρίζονται οι άλλοι-μας πουλάνε τα προϊόντα τους και εμείς υποκύπτουμε χωρίς κρίση. Η μόδα ουσιαστικά μας πιέζει με τα “πρέπει” των εποχικών τάσεων για να μας παρασύρει να αγοράσουμε τα προϊόντα της.

Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ώστε να κάνουμε τις επιλογές που ταιριάζουν στο στυλ μας και τονίζουν την προσωπικότητα μας. Έτσι η αυτοπεποίθηση είναι αμφίδρομη σχετικά με το ντύσιμό μας. Χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση για να στηρίξουμε το στυλ μας, η οποία με τη σειρά της τονώνεται με τις επιλογές που στηρίζουν την προσωπικότητά μας.

Το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν θα ντυθούμε χωρίς να στηριζόμαστε στο προσωπικό μας στυλ. Μπορεί το ντύσιμο που θα κάνουμε να είναι “άσχετο” με την προσωπικότητά μας. Όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο για την εικόνα που δίνουμε προς τα έξω, αλλά για τη συνολική μας ψυχολογική κατάσταση. Η αναζήτηση ενός προσωπικού στυλ δημιουργεί μια εικόνα που είναι επέκταση της προσωπικότητάς μας. Πέρα από την τόνωση της αυτοπεποίθησης μας δίνεται προς τα έξω μια αίσθηση ελέγχου του εαυτού μας και αρμονικής επικοινωνίας με το περιβάλλον μας.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τη μόδα ώστε να επηρεάσουμε συνειδητά τη συμπεριφορά μας αλλά και τις αντιδράσεις μας. Πριν ντυθούμε με τις τάσεις τις μόδας για τη νέα σεζόν ας αναλογιστούμε την προσωπική μας ζωή, τους στόχους μας και τις φιλοδοξίες μας. Αν ντυνόμαστε όπως νοιώθουμε ή όπως θα θέλαμε να νοιώθουμε βοηθάμε τον εαυτό μας να νοιώθει καλύτερα.

Το ντύσιμο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να νοιώθουμε καλύτερα. Αν φοράμε κάτι που δεν μας ταιριάζει απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας κάτι που φαίνεται και στους άλλους. Για να έχουμε στυλ σημαίνει ότι τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι έχουμε ταυτότητα και την υποστηρίζουμε με το ντύσιμό μας.

Πως θα βρούμε το στυλ μας;
Για να βρούμε το στυλ μας πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε και τα χαρακτηριστικά για να το επιτύχουμε. Πρώτα από όλα ας σκεφτούμε την εικόνα του εαυτού μας, ο εντοπισμός των θετικών χαρακτηριστικών μας θα μας βοηθήσει να τα τονίσουμε. Έπειτα ανάλογα με την περίσταση θα πρέπει να ταιριάξουμε την εικόνα του εαυτού μας με το περιβάλλον. Να σκεφτούμε την προσωπικότητα μας και πως θα την εκφράσουμε μέσα από τα ρούχα αλλά και τα αξεσουάρ που θα φορέσουμε.

Να σκεφτούμε τις απαιτήσεις της δουλειάς μας, της οικογένειάς μας αλλά και της κοινωνικής μας ζωής. Κάθε περίσταση είναι διαφορετική, φυσικά θα πρέπει να προσαρμόζουμε το ντύσιμό μας κατάλληλα. Ποιο είναι το μήνυμα που θα περάσει το ντύσιμό μας; είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό; θα είναι αποδεχτό από τους άλλους;

Έπειτα ας σκεφτούμε τα αγαπημένα μας χρώματα, τα χρώματα που ταιριάζουν στην περίσταση που θέλουμε να τα φορέσουμε και το χρώμα που αισθανόμαστε ωραία και άνετα όταν το φοράμε. Πολλές φορές όταν φοράμε ένα χρώμα που δεν το συνηθίζουμε αισθανόμαστε ανανέωση αλλά ίσως άλλες φορές να μην αισθανόμαστε ότι μας ταιριάζει.

Βασική προϋπόθεση για ό,τι και αν φοράμε είναι να αισθανόμαστε άνετα. Αν αισθανόμαστε “ωραία” με ένα ντύσιμο τότε το ντύσιμο αυτό καλύπτει το στυλ μας. Γενικά θα πρέπει να απλουστεύουμε τα πράγματα χωρίς να τα αναλύουμε υπερβολικά. Ντυνόμαστε και φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο περιβάλλον για το οποίο προορίζεται το ντύσιμο. Ταιριάζει; Αισθανόμαστε άνετα; Τονώνεται η αυτοπεποίθηση μας; Αν απαντήσουμε θετικά στα παραπάνω ερωτήματα τότε είμαστε έτοιμοι για έξω. Αν όχι ας αλλάξουμε ρούχα. Αν κάτι δεν πάει καλά με το ντύσιμο δεν χρειάζεται να το αφήνουμε να μας επηρεάζει.

Το ντύσιμο είναι τρόπος έκφρασης αλλά και τρόπος δήλωσης του εαυτού μας στο περιβάλλον μας. Άτομα που εκφράζονται το ίδιο δείχνουν ότι έχουν τα ίδια πιστεύω και τις ίδιες αντιλήψεις. Το ντύσιμο πολλές φορές αποτελεί μέσο δήλωσης διαφόρων πεποιθήσεων. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον. Φυσικά πρέπει να ακολουθήσουμε τους άγραφους κανόνες της ένδυσης για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στα ανάλογα κοινωνικά σύνολα. Η απόρριψη λόγω της εξωτερικής εμφάνισης είναι σίγουρη εφόσον κάποιος δεν ταιριάζει με το σύνολο.

Το ίδιο ισχύει με τους κώδικες ένδυσης για τα δύο φύλα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν διαφορετικό ντύσιμο από τους άντρες τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του φύλου τους ώστε να αρέσουν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους άντρες. Συμπερασματικά λοιπόν το ντύσιμο απαιτεί το σωστό συνδυασμό πάρα πολλών παραγόντων για να είναι επιτυχημένο.


Σχολιάστε