psychinfo.gr

ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Παχυσαρκία

Νέα εικόνα (3)

Παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Όταν τα ποσοστά λίπους είναι >25% στις γυναίκες και >από 18% στους άντρες τότε το άτομο αυτό είναι υπέρβαρο.  Όταν τα ποσοστά λίπους είναι πάνω από 30% τότε είναι παχύσαρκο.

Η παχυσαρκία έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής μας.  Κάποιες από τις επιπλοκές υγείας που προέρχονται από την παχυσαρκία παρουσιάζονται παρακάτω.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους όπως:

  • Σακχαρώδης διαβήτης- είναι μεταβολική ασθένεια στην οποία το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται. Όταν το σάκχαρο δεν ελέγχεται, μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές στον οργανισμό όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες στην όραση, βλάβες στο νευρικό σύστημα, κώμα.
  • Αρτηριακή υπέρταση- Η υπέρταση είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή το αίμα πιέζει περισσότερο από το φυσιολογικό  τα τοιχώματα των αρτηριών. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις όπως  η αρτηριοσκλήρυνση και η βλάβη των αγγείων, οι βλάβες των οφθαλμών και των νεφρών.
  • Καρδιαγγειακές επιπλοκές- έμφραγμα όταν φράζει μια αρτηρία και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα προς την καρδιά,. Εγκεφαλικό όταν η παροχή του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει και τα κύτταρα σταματούν να παίρνουν οξυγόνο και καταστρέφονται.
  • Διαταραχές ύπνου- κατά την υπνική άπνοια η αναπνοή κάποιου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου. Ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται όσο χρειάζεται και υπάρχει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Φλεβική ανεπάρκεια- οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος προς την καρδιά. Σε περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά, υπάρχει πρόβλημα στις βαλβίδες των φλεβών και αναπτύσσονται κιρσοί ή μπορεί να προκληθούν θρομβώσεις.
  • Οστεοαρθρίτιδα – είναι εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων. Απώλεια του χόνδρου και καταστροφή των οστών. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης, πόνος, ατροφία μυών και συνδέσμων. Σοβαρό αίτιο οστεοαρθρίτιδας είναι και η παχυσαρκία.
  • Διαταραχές περιόδου στις γυναίκες- το αυξημένο ή αντίστοιχα το πολύ χαμηλό βάρος, μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες οι οποίες προκαλούν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
  • Κάποιες μορφές καρκίνου- όπως καρκίνος παχέως εντέρου, καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου.
  • Ψυχολογικές διαταραχές – όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταθλιπτικά συμπτώματα, άγχος κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιος που είναι αδύνατος αλλά δεν προσέχει τη διατροφή του και δεν γυμνάζεται μπορεί να εμφανίσει κάποιες από τις παραπάνω παθήσεις.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το βάρος του σώματός μας συνήθως το μετράμε σε κιλά, όμως η πληροφορία αυτή μόνη της δεν μας μπορεί να αξιολογήσει το σώμα μας. Ένας απλός τρόπος για την αξιολόγηση της σωματοδομής είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση που μπορεί να πραγματοποιήσουν όλοι. Στηρίζεται στον τύπο:

ΔΜΣ= Βάρος (Kg)/ Ύψος (m2)

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι:

< 18,5 Kg/m2 λιποβαρές
18,5-25 Kg/m2 φυσιολογικά επίπεδα
> 25 Kg/m2 υπερβολικό βάρος
> 30 Kg/m2 παχυσαρκία
> 40 Kg/m2 σοβαρή παχυσαρκία

Για παράδειγμα ένα άτομο το οποίο είναι 60 κιλά με ύψος 1,70 υπολογίζει το ΔΜΣ ως εξής: 60/1,7*1,7=20,7. Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα το βάρος του ατόμου αυτού είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.  Ομοίως ένα άτομο το οποίο είναι 110 κιλά με ύψος 1,70 έχει δείκτη μάζας σώματος 110/1,7*1,7=38,06. Το άτομο αυτό όπως φαίνεται στον πίνακα είναι παχύσαρκο.

Ο ΔΜΣ μπορεί να κατατάξει λανθασμένα ορισμένα άτομα σε διαφορετική κατηγορία. Όπως για παράδειγμα κάποιους που έχουν πολύ ανεπτυγμένη την μυϊκή τους μάζα. Αυτό γιατί γενικά οι μύες είναι πιο βαριοί από ότι το λίπος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να δείξει για παράδειγμα ότι κάποιος είναι υπέρβαρος, αλλά να μην έχει αυξημένα ποσοστά λίπους αλλά πολλούς μύες. Για να υπολογίσουμε σωστά το λίπος μας η λιπομέτρηση είναι η σωστή μέθοδος.

ΤΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

……………..

Περισσότερα για την ψυχολογία αδυνατίσματος:

Εικόνα
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: