Παχυσαρκία

Νέα εικόνα (3)

Παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Όταν τα ποσοστά λίπους είναι >25% στις γυναίκες και >από 18% στους άντρες τότε το άτομο αυτό είναι υπέρβαρο.  Όταν τα ποσοστά λίπους είναι πάνω από 30% τότε είναι παχύσαρκο.

Η παχυσαρκία έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής μας.  Κάποιες από τις επιπλοκές υγείας που προέρχονται από την παχυσαρκία παρουσιάζονται παρακάτω.

Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το βάρος του σώματός μας συνήθως το μετράμε σε κιλά, όμως η πληροφορία αυτή μόνη της δεν μας μπορεί να αξιολογήσει το σώμα μας. Ένας απλός τρόπος για την αξιολόγηση της σωματοδομής είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση που μπορεί να πραγματοποιήσουν όλοι. Στηρίζεται στον τύπο:

ΔΜΣ= Βάρος (Kg)/ Ύψος (m2)

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι:

< 18,5 Kg/m2 λιποβαρές
18,5-25 Kg/m2 φυσιολογικά επίπεδα
> 25 Kg/m2 υπερβολικό βάρος
> 30 Kg/m2 παχυσαρκία
> 40 Kg/m2 σοβαρή παχυσαρκία

Για παράδειγμα ένα άτομο το οποίο είναι 60 κιλά με ύψος 1,70 υπολογίζει το ΔΜΣ ως εξής: 60/1,7*1,7=20,7. Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα το βάρος του ατόμου αυτού είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.  Ομοίως ένα άτομο το οποίο είναι 110 κιλά με ύψος 1,70 έχει δείκτη μάζας σώματος 110/1,7*1,7=38,06. Το άτομο αυτό όπως φαίνεται στον πίνακα είναι παχύσαρκο.

Ο ΔΜΣ μπορεί να κατατάξει λανθασμένα ορισμένα άτομα σε διαφορετική κατηγορία. Όπως για παράδειγμα κάποιους που έχουν πολύ ανεπτυγμένη την μυϊκή τους μάζα. Αυτό γιατί γενικά οι μύες είναι πιο βαριοί από ότι το λίπος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να δείξει για παράδειγμα ότι κάποιος είναι υπέρβαρος, αλλά να μην έχει αυξημένα ποσοστά λίπους αλλά πολλούς μύες. Για να υπολογίσουμε σωστά το λίπος μας η λιπομέτρηση είναι η σωστή μέθοδος.

Περισσότερα για την ψυχολογία αδυνατίσματος:

Εικόνα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s