Αγοραφοβια

2013-09-19 11.41.01Η Αγοραφοβία είναι ο φόβος ο οποίος εμφανίζεται σε ειδικές καταστάσεις όπως η πολυκοσμία και οι πολύ κλειστοί χώροι.  Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το να είναι κάποιος μόνος έξω απο το σπίτι, να είναι κάποιος μέσα σε πλήθος, να στέκεται σε ουρά, να ταξιδεύει με συγκεκριμένα μέσα κτλ. Βασικά η αγοραφοβία προέρχεται απο το φόβο να μη βρεθούμε σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να διαφύγουμε.

Η αγοραφοβία πολλές φορές συνυπάρχει με κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού συνήθως ξεκινούν με το φόβο ότι θα πάθει κάτι η υγεία μας. Άρα η έκθεση σε φοβική κατάσταση (αγοραφοβία) μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού. O φόβος ότι το άτομο θα πάθει κρίση πανικού σε ένα περιβάλλον απο το οποίο θα ξεφύγει δύσκολα αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση κρίσεων πανικού.

Γενικά το άτομο με αγοραφοβία αποφεύγει τις καταστάσεις αυτές και μπορεί να περιορίζει την καθημερινη του λειτουργικότητα εξαιτίας της φοβίας του. Πολλές φορές δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απλές καθημερινές λειτουργίες χωρίς την παρουσία κάποιου που τον στηρίζει, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s