Στόχοι

Όταν θέτουμε ένα στόχο ξέρουμε τι επιδιώκουμε να πετύχουμε. Οι θεωρίες των στόχων μας βοηθούν να ορίσουμε σωστά τους στόχους μας. Στον αθλητισμό οι στόχοι μας βοηθούν

· να συγκεντρωθούμε περισσότερο

· να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε

· να οργανώσουμε την προπόνηση μας

· να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας

· να μειώσουμε το άγχος

· να αυξήσουμε τα κίνητρα για περισσότερη δουλειά

πως πετυχαίνουμε τα παραπάνω;

· Προσδιορίζουμε σωστά τους στόχους μας Οι στόχοι πρέπει να αναφέρονται στην απόδοση και όχι στο αποτέλεσμα. Όταν λέμε απόδοση εννοούμε την τεχνική, την φυσική κατάσταση τη δύναμη την αντοχή και τον προσδιορισμό όποιας άλλης δεξιότητας χρησιμοποιείται σε κάθε άθλημα. Ο στόχος αποτελέσματος είναι ο στόχος που προσδιορίζει για παράδειγμα τη θέση που θα πάρουμε σε ένα αγώνα. Άρα ο αθλητής ως στόχο πρέπει να ορίζει τα βήματα για το πώς θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι το αποτέλεσμα αυτό κάθε αυτό.

· Ορίζουμε στόχους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ορίσουμε τους στόχους μας βήμα-βήμα. Έτσι ξέρουμε τι θα κάνουμε σε κάθε προπόνηση κάθε εβδομάδα κάθε μήνα κτλ. Για να φτάσουμε στο μακροπρόθεσμο στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε κάθε στιγμή τι δουλεύουμε στην προπόνηση και έτσι συγκεντρωνόμαστε περισσότερο και συνθέτουμε αποτελεσματικότερα το τελικό αποτέλεσμα.

· Παρακολουθούμε την επίτευξη των στόχων μας και τους αναπροσδιορίζουμε εάν το κρίνουμε απαραίτητο. Το να θέτουμε απλά στόχους χωρίς να παρακολουθούμε την εξέλιξή μας είναι η μισή δουλειά. Με την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση μας.

· Θέτουμε στόχους οι οποίοι είναι δύσκολοι αλλά εφικτοί. Έτσι η πραγματοποίηση τους μας κινεί το ενδιαφέρον και παράλληλα ξέρουμε ότι μπορούμε να τους πετύχουμε.

· Οι στόχοι μας πρέπει να είναι μετρήσιμοι και όχι γενικοί. Δηλαδή πρέπει να ορίζουμε συγκεκριμένους χρόνους, επαναλήψεις, μέτρα, ποσοστά κτλ. Ανάλογα με το άθλημα. Έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα την επίτευξή τους και συγχρόνως ξέρουμε ακριβώς τι μας ζητάνε. \

· Στα ομαδικά αθλήματα θέτουμε συγχρόνως ατομικούς στόχους με τους ομαδικούς. Έτσι ο κάθε παίκτης ορίζει τους δικούς του στόχους ανάλογα με τη θέση που παίζει. Οι επιμέρους ατομικοί στόχοι συνθέτουν τους ομαδικούς.

· Δεσμευόμαστε τους στόχους μας. Η καταγραφή των στόχων και η ανάρτησή τους σε κάποιο εμφανές σημείο είναι ένας καλός τρόπος για να δεσμευτούν οι αθλητές στην επίτευξη των στόχων τους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s