Τύποι Κατάθλιψης

ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

             Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου. τα συμπτώματα είναι έντονα και μπορεί να διαρκέσει 6-8 μήνες.  Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή του ανθρώπου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις επανεμφάνισης.

 

ΔΥΣΘΥΜΙΑ

            Τα συμπτώματα της δυσθυμίας είναι ηπιότερα αλλά διαρκούν για πολύ μεγάλο διάστημα. Το άτομο διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητας του, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

 

ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

            Η διπολική διαταραχή  γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από εναλλαγές του συναισθήματος μανίας και κατάθλιψης. Κατά τις περιόδους μανίας , το άτομο παρουσιάζεται χαρούμενο με μεγάλη ενέργεια και αυξημένη δραστηριότητα. Οι περίοδοι κατάθλιψης έχουν τα χαρακτηριστικά του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

 

 

ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

            Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης τους χειμερινούς μήνες. Σχετίζεται άμεσα με το μειωμένο ηλιακό φώς και τα συμπτώματα υποχωρούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την φωτοθεραπεία.

 

ΣΥΓΚΑΛΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

            Η συγκαλυμμένη κατάθλιψη ή αλλιώς λανθάνουσα κατάθλιψη, δεν παρουσιάζει τα συνήθη συμπτώματα  της νόσου αλλά εκφράζεται διαφορετικά. Μπορεί να παρουσιάζονται σωματόμορφες  διαταραχές ή έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες.

 

 

ΨΥΧΩΣΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

            Παρατηρείται παράλληλη εμφάνιση της κατάθλιψης και παραληρητικών ιδεών ή ψευδαισθήσεων.

 

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

            Τα συναισθήματα μετά τη γέννηση είναι πολύ έντονα. Οι νέες μητέρες προσαρμόζονται στις νέες ευθύνες τους καθώς αναρρώνουν από τη γέννα. Αυτό που τρομοκρατεί τις μητέρες είναι τα αισθήματα για να μη βλάψουν το παιδί τους και πολλές φορές το αποφεύγουν.

 

ΠΕΝΘΟΣ

            Το πένθος διαρκεί λιγότερο από την κατάθλιψη και η συνολική λειτουργικότητα του ατόμου δεν  επηρεάζεται τόσο πολύ.

            

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s