Θετικές σκέψεις

Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε σε άλλους σκέψου θετικά. Συνήθως σε όσους προτείνεται αυτή η φράση αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ή θα θέλαμε να σκεφτόμαστε θετικά, όμως δεν το εφαρμόζουμε στην πράξη.

Πολλές φορές βλέπουμε τα πράγματα αποκλειστικά μαύρα ή άσπρα. Είμαστε φανατικοί υποστηρικτές είτε της απόλυτης επιτυχίας είτε της απόλυτης αποτυχίας, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε μια μέση κατάσταση. Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να μας κατευθύνει προς την πλευρά της επιτυχίας χωρίς να επιζητούμε την απόλυτη τελειότητα. Έτσι η προσέγγισή μας θα είναι πιο ρεαλιστική και οι πιθανότητες να εφαρμοστεί είναι ακόμα περισσότερες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να επηρεάσουν αρκετές πλευρές της ζωής μας αλλά και της υγείας μας. Η αισιοδοξία σχετίζεται με καλύτερη ψυχολογική αλλά και σωματική διάθεση, με μείωση των ασθενειών, ακόμα και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Είναι βέβαιο ότι ο θετικός τρόπος ζωής μας κάνει πιο θετικούς στη ζωή μας, περισσότερο χαρούμενους και ευτυχισμένους. Όταν σκέφτεται κάποιος θετικά κατευθύνει τον εαυτό τουσε θετική στάση ζωής, πραγματοποιείται μια εγκεφαλική διεργασία όπου οι σκέψεις, οι λέξεις αλλά και οι εικόνες συνδέονται με την επιτυχία.
Ο θετικός τρόπος σκέψης συνδέεται με την:
  • τόνωση της αυτοπεποίθησης
  • μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης
  • την μείωση του άγχους
  • επίτευξη στόχων
  • ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων
  • μείωση αρνητικών συναισθημάτων
Αντίθετα οι αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές προκαλούν αρνητική διάθεση και μειωμένη λειτουργικότητα. Όταν ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται με αρνητικά στοιχεία ενεργοποιούνται βιολογικοί μηχανισμοί κατάθλιψης και άγχους. Η διαδικασία αυτή προκαλεί περισσότερη δυστυχία και αποδοχή αρνητικών στάσεων.
Ο θετικός τρόπος σκέψης, δεν υποστηρίζεται από όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν άρχει λόγος να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και άλλοι χλευάζουν όσους την εφαρμόζουν. Συγχρόνως πολλοί από αυτούς που την εφαρμόζουν δεν γνωρίζουν πως να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Πολλές φορές ο θετικός τρόπος σκέψης είναι παρεξηγημένος. Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι με τον θετικό τρόπο σκέψης αγνοούμε τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι λάθος, γιατί με το θετικό τρόπο σκέψης διατηρούμε μια πιο θετική προσέγγιση των δυσάρεστων καταστάσεων. Γενικότερα ο τρόπος ζωής με θετικές σκέψεις κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.
«Most folks are about as happy as they
make up their minds to be.»

Abraham Lincoln

Σχετικά άρθρα στην κατηγορία κατάθλιψη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s