Αλλάζει η προσωπικότητα;

 

Η έρευνα των Boyce et al. (2013) σύγκρινε 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και αν αυτά σχετίζονται με την ικανοποίηση απο τη ζωή.  Ερωτήθηκαν 8.625 Αυστραλοί στη διάρκεια δύο ετών σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη ζωή τους, τις αλλαγές στην προσωπικότητά τους και την ικανοποίηση απο αυτή. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εξετάστηκαν ήταν η εξωστρέφεια, η τερπνότητα, η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, η ευσυνειδησία και ο νευρωτισμός.

Φάνηκε ότι η προσωπικότητα ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει την ικανοποίηση απο τη ζωή. Έτσι εξηγείται γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν τα πάντα και δεν είναι ικανοποιημένοι ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν τίποτα και είναι αρκετά ευχαριστημένοι απο τη ζωή τους.

Επίσης τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αλλάξαν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια επηρεάστηκαν απο  αλλαγές όπως η οικογενειακή κατάσταση, η απαχόληση και το εισόδημα. Οι ποιο σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα σχετίστηκαν με σημαντικές αλλαγές στην ικανοποίηση απο τη ζωή.

Φάνηκε ότι η ανάπτυξη στην προσωπικότητα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ικανοποίηση απο τη ζωή απο άλλες αλλαγές όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση. Αυτό δείχνει ότι  οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας. Η προσωπικότητα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της ευημερίας. Η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει και μια τέτοια αλλαγή είναι σημαντική και ουσιαστική.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s