Το google αποκαλύπτει τις τάσεις της ψυχικής μας υγείας

Η αναζήτηση ψυχολογικών όρων στο Google Trends μας δείχνει τις τάσεις στος όρους αναζήτησεις που αφορούν την ψυχική μας υγεία. Όπως προκύπτει απο το παρακάτω γράφημα, στην Ελλάδα απο το 2009 έως σήμερα έχουν αυξηθεί οι αναζητήσεις για τους όρους άγχος, ψυχίατρος και διαταραχή, μικρή μείωση παρουσιάζει η αναζήτηση με τον όρο ψυχολόγος και σχετικά στάσιμη παρουσιάζεται η αναζήτηση με τον όρο κατάθλιψη. Άτομα που αναζητούν πληροφορίες για το άγχος αλλά και τις κρίσεις πανικού, χρησιμοποιούν συνοδευτικά τους όρους συμπτώματα κάτι που δείχνει ότι θέλουν να κάνουν διάγνωση στον εαυτό τους και ακολουθεί ο όρος αντιμετώπιση.  Ο όρος διαταραχή αναζητείται περισσότερο για την διπολική διαταραχή, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την διαταραχή της προσωπικότητας, την αγχώδη και την ψυχαναγκαστική διαταραχή. Ο όρος ψυχίατρος συνδυάζεται περισσότερο με συγκεκριμένες περιοχές διαμονής, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση της αύξησης αναζήτησής του, με την μείωση στον όρο ψυχολόγος, κάτι που αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή και όχι ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων τους.

Screenshot 2015-09-27 17

Οι αντίστοιχες αναζητήσεις στον Παγκόσμιο Ιστό (με αγγλικούς όρους) δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη αύξηση από το 2009 έως σήμερα, εκτός απο τον όρο anxiety. Όπως δείχνουν οι αναλύσεις  μεγαλύτερη αναζήτηση γίνεται κατά σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κυματοειδές γράφημα στο οποίο φαίνεται ότι οι αναζητήσεις των όρων stress, anxiety, depression, psychologist, disorder, παρουσιάζουν τις μέγιστες τιμές τους περιοδικά κατά εαρινούς και φθινοπωρινούς μήνες και τις ελάχιστες τιμές τους κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Screenshot 2015-09-27 17α

Οι αναζητήσεις για ψυχολόγο (psychologist) αλλά και ψυχίατρο (psychiatrist) είναι σχετικά στάσιμες με μειώσεις τον Δεκέμβριο και αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και Φεβριουάριο κάθε έτους. Περισσότερες αναζητήσεις για τον όρο κατάθλιψη (depression) εμφανίζονται κατα σειρά στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία.

Screenshot 2015-09-27 17σ Screenshot 2015-09-27 17ρ Screenshot 2015-09-27 17ε Screenshot 2015-09-27 17γ

Advertisement

One response to “Το google αποκαλύπτει τις τάσεις της ψυχικής μας υγείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s