Κορωνοϊος: ψυχικη  ισορροπια για παιδια & εφηβους

  1. Περιορίζουμε την ενημέρωση μπροστά στα παιδιά, αποφεύγουμε την διαρκή προβολή ειδήσεων στο σπίτι, ενημερώνουμε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για την υπερπληροφόρηση, για τις φήμες και τις ανακριβείς πληροφορίες. Είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς, η έλλειψη πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε φανταστικές υποθέσεις.
  2. Ενημερωνόμαστε για τους τρόπους πρόληψης και ατομικής προστασίας. Χτίζουμε με τα παιδιά υγιεινές συνήθειες. Προσέχουμε τη διατροφή μας και τον ύπνο μας.
  3. Ομορφαίνουμε και τακτοποιούμε το χώρο μας, για να αισθανόμαστε και εμείς καλύτερα. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν υγιή πρότυπα.
  4. Αναζητάμε δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Αναπτύσσουμε τη δημιουργικότητά των παιδιών με νέες δεξιότητες (πχ μαθαίνουμε μουσική, χορό, εικαστικές τέχνες κτλ). Προσοχή: Οι γονείς δεν αντικαθιστούν τους εκπαιδευτικούς και το σχολικό πρόγραμμα. Δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά, εφόσον είναι στρεσσαρισμένα.
  5. Επιδιώκουμε συνεχή επικοινωνία, η οποία να βασίζεται στην μετάδοση ηρεμίας και κανονικότητας, Μαθαίνουμε συνειδητά να αλλάζουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, για παράδειγμα, «Έχω βαρεθεί μέσα» με «Μπορώ να περάσω δημιουργικά το χρόνο μου». «Μετά απο τις δυσκολίες, είμαστε πιο δυνατοί»
  6. Διατηρούμε την καθημερινή ρουτίνα. Επιδιώκουμε στιγμές χαλάρωσης βλέπουμε μια καλή ταινία, διαβάζουμε βιβλία, συζητάμε με τα παιδιά για ό,τι τα απασχολεί.
  7. Βοηθάμε τα παιδιά να διατηρήσουν το κοινωνικό τους δίκτυο. Τα ενισχύουμε για επικοινωνία με τους φίλους τους μέσω του διαδικτύου ή τηλεφωνικά
  8. Βοηθάμε τα παιδιά να διατηρήσουν το κοινωνικό τους δίκτυο. Τα ενισχύουμε για επικοινωνία με τους φίλους τους μέσω του διαδικτύου ή τηλεφωνικά
  9. Δεν ξεχνάμε την σωματική εκτόνωση. Εντάσσουμε στο πρόγραμμα των παιδιών υποχρεωτικά καθημερινή άσκηση.
  10. Εαν χρειαστεί επικοινωνούμε με ειδικούς ψυχικής υγείας, προσέχουμε ώστε να προστατεύουμε και την ψυχική υγεία των γονέων ωστε τα παιδιά να βρίσκονται σε υγιές περιβάλλον

coronavirus-highres

Πηγές:

ΕΟΔΥ (2020) οδηγίες για παραμονή παιδιών κ εφήβων σπιτι

American Psychological Association (2020)

Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ (2020). Μένουμε σπίτι συνδεδεμένοι

NASP (2020) Tallking to childresn about COVID-19

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s